SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Turebergs Basketklubb
Basket

Damettan: Julkrönika
2023-12-19 20:51
Tack alla ni som stöttar oss! Och God Jul på er!

Höstsäsongen är avslutad och det är dags att sammanfatta vad som hänt sedan den senaste krönikan skrevs i maj.

Förra säsongen var på många sätt omvälvande för laget. Föregående säsong hade man varit ett kompisgäng i division 2, främst baserat på DU17-spelare.

2022-23 tog vi steget upp i Damettan Norra, där vi initialt parkerade i botten av tabellen, men vi anpassade oss snabbt och på vårsäsongen etablerade vi oss som ett mittenlag som vann 50% av matcherna.
Vi gick 10-14 under säsongen och det genomsnittliga matchresultatet var 64-65. Sammanfattningsvis en mer än godkänd debut i näst högsta serien, samtidigt som laget visade en fin utvecklingskurva.

 

Redan i maj började förberedelserna för denna säsong, också det med en del omvälvningar.

  • Fotios Ioannidis kom in som ny head coach.
  • Ganska snart stod det klart att vi förlorade en viktig ledare och startspelare, Korina, till College i USA.
  • Två av våra bästa trepoängsskyttar, Negin & Vera, lämnade pga studier, och ytterligare några rotationsspelare valde att trappa ned.

Det fanns alltså en del skor att fylla. Lyckligtvis så fanns lösningen i närområdet:

  • Från Viby Basket hade vi glädjen att få ta emot den kvicka guarden Maja och tvåvägsspelaren Emelie.
  • Från Bollstanäs kom tuffa Tilda, forward/center som kan försvara alla positioner.
  • Från Åkersberga kom vindsnabba vingen Stella Louise, aktuell för norska ungdomslandslaget.
  • Norge bidrog även i form av landslagsveteranen Tina Stenerud Moen som lyckligtvis nyligen valt att bosätta sig i Sollentuna.
  • Senare på säsongen anslöt forwarden Linnéa L från Sundsvall som den sista pusselbiten. 

Vi hade redan en bra mix av unga talanger kryddat med några lite äldre spelare som bidrar med både kunnande och rutin, och nytillskotten passade perfekt in i denna kultur.

 

Det blev några tuffa veckor i maj och juni, med många och hårda träningspass innan det äntligen blev lite sommarvila för tjejerna i juli.
Redan nu stod det klart; coach Fotios kommer inte låta någon slå oss på fingrarna vad gäller vår fysiska form.

 

Under hösten bygger vi successivt grunderna för vårt anfallsspel, med nya rörelsemönster som så småningom sätts ihop till mer komplexa system.
Defensivt har vi en unik situation, där i princip alla spelare, även de lite längre, kan försvara ute på golvet. Vi kan därmed satsa på ett försvarsspel där vi byter aggressivt på alla screens utan att riskera mismatches eller offra returtagningen.

 

Lagets defensiva identitet har successivt mejslats ut under höstsäsongen och vi kan med stolthet konstatera att vi släpper in minst antal poäng i hela serien för närvarande (i genomsnitt 52 stycken, vilket är 13 färre än förra säsongen).

 

Även anfallsspelet har utvecklats, där vi mer och mer lär oss att spela med disciplin och tålamod för leta blottor hos motståndaren.
Vi producerar i genomsnitt 73 poäng framåt, utan att vi behöver förlita oss på en exceptionellt bra dag från trepoängsland. (Flera lag skjuter mer än dubbelt så många treor som vi.)

 

Efter höstsäsongens 16 matcher står vi på 13-3 och kan med fog räkna oss som ett lag i topp-4.
Av defensiva highlights kan vi nämna vinstmatcherna mot Hammarby (39 insläppta poäng), Luleå Stars (45) och Blackeberg (45).
Offensiven fungerade extra bra mot t.ex. Lidingö (91 poäng) och Blackeberg (74 respektive 75).

 

Individuellt har alla spelarna förstås också gjort stora framsteg, och det gäller inte bara det unga gardet. Även de lite äldre spelarna fortsätter att utvecklas, troligen beroende på att träningarna är intensiva och utmanande. Somnar man till kommer någon 17-åring och snor bollen!


Motivationen och träningsfliten är det heller inget fel på; den som ligger på 10:e plats i statistiken har ändå en träningsnärvaro på 85%, vilket är mycket glädjande.

Vi är också tacksamma över att fått vara relativt friska och skadefria under säsongen, vilket bidrar till kontinuiteten och möjligheten att ha effektiva träningar.

 

Sammanfattningsvis är det ett privilegium att på nära håll få bevittna denna talangfulla grupp utvecklas på det sätt vi har sett.
Förutom det basketmässiga så är det även ett härligt gäng personligheter som svetsats samman till ett lag där man tar hand om varandra i ur och skur.

 

Det ska bli spännande att se vad vårsäsongen har att erbjuda, men just nu tar vi helg och önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

/Coach Tomas


Nyhetsarkiv
Damettan/DU19 Epilog2024-05-05 12:24
Damettan: Det löser sig2024-01-22 09:16
Damettan: Julkrönika2023-12-19 20:51
DU19 SM: Lioness Pride2023-11-12 19:05
Lagbygget klart!2023-08-09 14:10
 
Facebook
Klubbsponsorer