SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Turebergs Basketklubb
Basket

Tureberg Basket - Malbas
 
  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:sön 14 april, 14:00
Plats:A-hallen
DU19 SM: Tureberg vidare till Final Four!
2024-04-14 23:48
Turebergs grymma DU19-tjejer tar hem kvartsfinalen och är topp-4 i Sverige!

Siffror, siffror, siffror. Hata dem eller älska dem, men detta referat kommer i mångt och mycket att handla om dem.

Det var från början 26 lag som deltog i DU19 SM.
Via tre gruppspelsomgångar hade de reducerats till åtta ("Elite Eight") som via kvartsfinaler med direktutslagning skulle göra upp om platserna till den åtråvärda Final Four-turneringen i Uppsala den 3-4 maj.
Tack vare den fantastiska gruppsegern i omgång 3 hade vi säkrat hemmaplan i kvartsfinalen där vi mötte Malbas från Malmö.
Malbas är ett mycket bra lag med tongivande spelare från deras damlag som vann södra basketettan i överlägsen stil, förstärkta med spelare från RIG Mark och RIG Luleå.
(Riksidrottsgymnasierna deltar inte i USM, utan deras elever spelar för sina moderklubbar.)
Men Tureberg-tjejerna tror på sig själva, kanske mer än coacherna*. Jag själv ger oss en 40-50% chans till vinst. Allt kan hända.

 

*Coach Fotios hade tänkt boka semesterresa under Final Four-helgen, men ångrade sig när han hörde tjejerna prata sinsemellan om hur de skulle slå fjolårsmästarna Södertälje i gruppspelet. Smart drag av Fotios.

Vi förväntar oss en tajt match, och den börjar definitivt på det viset.
Vi attackerar direkt från uppkastet och Linnéa lägger i bollen. Malbas svarar omgående, och så håller det på, ledningen växlar flera gånger, Malbas har 4-6 och 7-8.
Linnéa fortsätter dock att producera och tar oss nästan på egen hand till 13-8. Malbas svarar igen, men vi har 15-12 med oss från Q1.
Så här långt ser det ut som vi hoppats. Vårt försvar håller hyfsat tätt, vi tar returer och vi sätter majoriteten av våra straffkast.
Vårt mål är att hålla matchen i låga (50-60) poäng och motståndaren under vårt snitt på 52 insläppta poäng, och så långt håller vi planen.

 

Q2 startar bra när Maria sätter två raka och vi har 19-12. Nu kommer dock Malbas in i en bra period när de gör 10-0 på oss och vi är plötsligt efter igen.
Räddningen kommer i form av Sophie som sätter två fina treor. Maja bidrar med en egen trea, och Tilda gör sitt första avtryck i poängprotokollet vilket gör att vi skapar en 8p-lucka till 30-22.
Det svänger fort i basket! Men vi har åtminstone 31-26 i paus, vilket vi känner oss nöjda med.

 

I halvtid är det inte mycket att säga. Det är 20 minuter kvar, Final Four hägrar. Det är bara att gå in och köra och ge allt vi har. Om vi vill mer än motståndaren så kommer vi att ta det här!

 

Maja inleder Q3 på bästa möjliga sätt när hon sänker en trea. Malbas svarar, men sedan tar firma Maria&Tilda tag i matchen och ger oss en 6-0 run. Spelet böljar fram och tillbaka, men i slutet av quartern ökar Tilda sin offensiva aktivitet, samtidigt som Sophie stänker ytterligare en trea. Vi gör 10-0 på Malbas i slutet av Q3 och har 52-33 inför avslutningen.

 

Tjejerna är vältränade, men vi går runt på bara sju spelare nu, och man kan ana en begynnande trötthet. Avslutningen kommer att bli tuff.
Mycket riktigt så kommer Malbas ut i Q4 i ett furiöst tempo. De pressar oss i uppspelen och attackerar korgen direkt, utan några försök till finlir.
Det gör 11-0 på oss och det är plötsligt match igen, 52-44. Nu är goda råd dyra och spänningen är olidlig. Räddningen finner vi i Tilda, som lägger in en snygg reverse-layup och sedan en tvåa till efter ett inbounds-spel. Maria med fyra fouls lyckas hålla sig kvar på planen och fullbordar vår 6-0 run som ger oss 58-44 med ett par minuter kvar. Malbas gör en sista ansträngning, men närmare än 60-50 kommer de inte.

 

Tjejerna har gjort det igen, besegrat en på papperet starkare motståndare och går vidare till Final Four. Smaka på den!


Detta är faktiskt lite av en askunge-saga med tanke på förutsättningarna för lilla Tureberg:

  • Antal ligaspelare: Noll
  • Antal ungdomslandslagsspelare: Noll
  • Antal elever på RIG (Riksidrottsgymnasierna i Luleå/Mark/Norrköping): Noll
  • Antal spelare i Stockholmsserien Div 1: Noll (Förbundet tyckte inte vi var topp 9 i Stockholm, utan placerade oss i Div 2 ...)

Å andra sidan har vi ett lag:
1 st. Sophie. Grym försvarare som ofta får den otacksamma uppgiften att ta hand om motståndarens bästa scorer, något som hon gör mycket bra idag också. När Sophie spänner ögonen i motståndarna med sin "death stare" så vet de att det kommer att bli tufft. Idag visar Sophie att hon också kan vara ett dödligt offensivt hot, när hon bland annat stänker i 3st treor och totalt ger oss 13 sköna poäng. Får pris som "Matchens Fighter".
1 st. Linnéa. Ett ständigt offensivt hot som tas hårt och ofta dubblas av motståndarna, men som ändå ger oss ytterligare 13p trots att 3p-skyttet klickar idag. Får pris som "Omgångens Lirare".
1 st. Tilda. Sannolikt turneringens tuffaste och starkaste spelare. Flertalet motståndare skulle troligen hellre springa in i en tegelvägg än in i Tilda. Även Tilda ger oss 13p med sitt kompromisslösa attackspel, kompletterat med bra försvarsspel, flera returer och tunga blockar. Får pris som "Matchens Lirare".
1 st. Maria. En komplett tvåvägsspelare som ofta ligger i topp både i scoring, returtagning, steals och assists. Hamnade tyvärr tidigt i foulnöd idag och fick sitta på bänken nästan hela Q2, men gav oss ändå en double-double med 10 returer och 11 välbehövliga poäng. Som vanligt solid i försvarsspelet.
1 st. Maja. Har inte kunnat träna på ett par veckor och ställdes lite ringrostig inför en utmaning som hon antog utan att blinka. Två treor och två säkra straffkast resulterade i 8p med mersmak.
1 st. Ellen. Har också varit sjuk men skötte precis som Maja sitt uppdrag utan att darra. Fick inte utrymme för sin 3p-bössa idag, men spelar som vanligt utmärkt försvar, även mot mycket större spelare. 2p blev det till slut.
1 st. Julia. Har en otacksam uppgift idag när hon i sina byten hela tiden får skifta roll, och mest får inrikta sig på försvar, men det sköter hon på ett utmärkt sätt. I en match som denna är vartenda bidrag kritiskt.
Dessie, Nicole, Zaffie och Elsa får ingen speltid idag, men är en del av laget som stöttar från bänken och ser till att vi har folk på träningarna. Alla är viktiga. "En för alla, alla för en" som någon av de tre (eller var det fyra?) musketörerna sade.

 

Hos gästerna är det duktiga duon Melissa Yildirim  (Matchens Lirare) och Alva Månsson som dominerar med 18p respektive 14p.

 

Nu väntar en ännu större utmaning i semifinalen den 3/5: Stjärnspäckade Fryshuset med landslagstalanger på nästan varje position.
Men vi har inget att förlora. Får vi bara vara hela och friska framöver så finns alltid en chans.

 

Go Tureberg!

 

/Coach Tomas


<< Tillbaka

 
 
Facebook
Klubbsponsorer