SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Turebergs Basketklubb
Basket
Turebergs Basketklubb - Luleå Stars
 
  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:lör 21 oktober, 13:00
Plats:A-hallen
Samling:11:30
Damettan: Stjärnfall i Tureberg
2023-10-21 18:56
Vi lyckas ta ned Luleå Stars på jorden efter en tuff match

Efter utflykten till Blackeberg förra veckan är vi tillbaka i hemmaborgen där vi tar emot Luleå Stars. Denna match avslutar en tuff svit om tre matcher där vi i tur och ordning mött fjolårets 2:a, 4:a och nu 3:an.
De tidigare matcherna slutade med en knapp förlust mot obesegrade RIG Luleå och en något klarare derbyvinst mot Blackeberg, men båda bataljerna avgjordes inte förrän i slutminuterna. Vad kan vi göra mot Luleå Stars, ett av två kvarvarande obesegrade lag?
Blir vi bländade av stjärnglansen, eller kan vi ta ner dem på jorden och få revansch för övertidsförlusten i våras?

Luleå Stars är ett rutinerat och tufft gäng som försöker överväldiga motståndaren med hög press och fysiskt försvarsspel.
Framåt spelar de på typiskt Luleå-vis, med aggressiva penetrationer med antingen avslut eller kick-out till en öppen 3p-skytt.
I de senaste två matcherna har de skjutit hela 73 3:or (men dock bara satt beskedliga 15 av dem, eller 20%).

 

Matchen drar igång, och ganska snart står det klart att Stars får matchen precis dit de vill.
Spelet är fysiskt och domarna släpper det mesta, vilket inledningsvis gynnar Luleå.
Vi har visserligen inga störra problem att slå deras höga press, men vi är uppenbarligen störda av den ändå.


Vi är stirriga, stressade och okoncentrerade. Passning efter passning missar mottagaren, går ut i omloppsbana och sugs obönhörligen in i det svarta hål som kallas "turnovers".

 

De gånger vi kommer till lägen så missar vi dem oftast. Spelet ser faktiskt ut lite grand som för ett år sedan, när vi var oerfarna och blev ett lätt byte för Stars kraftfulla basket.
Q1 slutar med 15 turnovers från oss. Det är en turnover var 40:e sekund! Astronomiska siffror alltså.


Vi får tacka vår lyckliga stjärna att motståndarna är ineffektiva och att underläget "bara" skrivs till för oss smickrande 8-13.

Det här är vi inte nöjda med. Vi följer inte vår game plan alls - vi måste lugna ned oss och höja disciplinen i anfallsspelet.

 

I Q2 blir det lite bättre. Bland annat har Gabrielle från planeten Krypton ett lyckat byte - Supergirls fysiska styrka är ett bra botemedel mot Stars "bully ball", och vi kryper närmare.
Maria sänker en trea till 22-22 med 4 minuter kvar av Q2, och vi är ikapp.
Luleå svarar dock, och även om vi vinner quartern med 15-13 så ligger vi under med 23-26 i paus.

 

Varken speciellt mycket poäng eller skönspel i denna match alltså.


Vi är kvar i matchen tack vare vårt försvarsspel, men nu måste vi försöka höja oss ett snäpp framåt.

 

I Q3 börjar domarna blåsa lite mer, vi samlar på oss 8 straffkast och sätter 7. Inte illa.
Vi vinner ännu en tajt quarter, men bara med 13-11 och ligger således fortfarande under, nu med 36-37 inför Q4.

 

Avslutningen ser ut som matchens början; en fysisk kraftmätning där inget lag förmår koppla greppet. Men vi står upp bättre nu. Med 8:45 kvar sänker Emelie en trea till 41-40 och därefter är vi aldrig i underläge.
Gabrielle har ännu ett bra byte och sänker ett par viktiga straffkast. Tina kliver också fram när det behövs som bäst och ger oss fyra välbehövliga poäng.

Vid 45-45 och tre minuter kvar tar Stella en oerhört viktig charge, och med 2:35 kvar lyckas Maria ta sig igenom och ge oss ledningen med 47-45. Stars anfaller men Maria agerar ficktjuv och stjäl bollen vilket ger oss ett extra bollinnehav. Med 28s kvar får Tina bollen och visar styrka och beslutsamhet när hon resolut trycker undan sin försvarare och sänker 49-45.

 

Med 16 sekunder kvar har Stars inkast under vår korg. De försöker frenetiskt få in bollen för en reducering, men tjejerna spelar mycket bra försvar och lyckas gång på gång bryta inkasten.
Efter ett antal försök får de till slut in bollen och går på korgen, men då kommer Linnéa farande som en komet och blockar skottförsöket.

 

Matchen är över, stjärnorna har fallit, och i vi har återigen vunnit en tajt match. All heder till tjejerna som lyckades komma tillbaka efter den närmast mardrömslika inledningen.


Vi vinner till slut nästan alla statistiska kategorier (utom turnovers förstås) utan att visa upp några stjärnstrålande siffror, förutom straffkast där vi går 10/13 - en starkt bidragande orsak till vinsten.
Linnéa tas hårt av Stars och är dubblad mest hela tiden men kommer ändå upp i tvåsiffrigt. Randi spelar grymt försvar och vinner returligan med 12, inte illa för en guard.
Maria gör en solid allround-insats, går +10 och får pris som matchens lirare.

 

Maria 9p/8reb/4ast/3stl
Tilda 2p/4reb
Stella 7p/4reb
Linnéa B 11p/5reb/2blk
Randi 2p/12reb/5ast/7stl/2blk
Tina 6p/5reb
Gabrielle 8p/4reb/3ast
Emelie 4p

 

I och med vinsten har de tre matcherna mot topplagen slutat totalt 187-176, vilket visar att vi är med och krigar däruppe.
Nu måste vi fortsätta att vara fokuserade och ödmjuka - serien innehåller många bra lag, och kvaliteten är märkbart högre nu än förra säsongen. Hammarby nästa. Go girls!

 

/Coach Tomas


<< Tillbaka

 
 
Facebook
Klubbsponsorer